A fazsindelyes fedés fortélyai!

Biztosan felmerült már kérdésként Benned Kedves Olvasó, vagy ha nem, akkor most Én kérdezem, vajon miért pont a fazsindely mellett tettük le a voksunkat. Miért nem egy egyszerűbb, szokványos tetőfedő módszert alkalmazunk.

Első lépés a fazsindely megismerése, a múlt!

Itt kell kezdeni, ezen információk nélkül nehéz megérteni, nehéz átérezni a miérteket! Ahogy az előző, a fenyőfa felhasználásáról szóló cikkünkben is leírtam a fa, mint építőanyag életünk része már az ősidők óta. Mind a szerkezetekhez, mind a tetőfedéshez használjuk.

Már a római korból maradtak ránk leletek a fazsindely felhasználásáról. Mondhatom akár magát Rómát, vagy egész Európát illetően. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Fazsindely) . Nehéz kézi munka volt, emiatt nem is volt olcsó a zsindelyfedés. Volt olyan terület, ahol csak a templomok, illetve magasabb társadalmi rétegbe tartozó polgárok házait fedték fával.

valószínűleg templomtető… forrás wikipédia

Szűkítve a kört, Hazánkban főleg a hegyvidéki területeken terjed el első körben, azonban a dualizmus korában az olcsóbb „ipari” fazsindely elterjedésével az alföldön is megtalálhatjuk. A kor legnagyobb zsindelygyártó központja Szeged volt, ahol csaknem 400 zsindelykészítő munkás dolgozott! Innen terjedt szét az országban.

A fazsindely „hanyatlását”, eltűnését a közfelhasználásból az égetett agyag tetőcserép ipari gyártása, olcsóvá váló előállítása illetve a tűzvédelmi előírások jelentős szigorítása hozta. Képzeljünk csak el a századforduló előtt egy olyan falut ahol náddal vagy fazsindellyel fedett házak álltak. Elég volt egy véletlen parázs és akár az egész falu is megsemmisülhetett.

Anyagát tekintve mindenhol a helyi legmegfelelőbb fából készítik, az amerikai kontinensen főleg cédrusfélékből, Ázsiában a helyi tikfa a legjobb alapanyag, Nálunk általában fenyőből állítják elő.

A mai felhasználása már inkább csak hagyományőrzés, a régmúlt tisztelete.

A fazsindelyes fedés fajtái 1. verzió:

Alapvetően 2 alapfajtára osztanám a zsindelyfedést. Van a „pala” jellegű, illetve az egymásba nútolt.  A pala jellegű egymásra rakott „deszkákból” áll, nincs az oldalán csatlakozás a következő zsindelyhez, míg a nútolt zsindelyek közvetlenül egymásba ágyazódnak.

palapélda forrás wikipédia

 A fazsindelyes fedés fajtái 2. verzió:

Itt a készítés módja alapján osztom 2 részre, vannak a hasított illetve a „fűrészelt”, gépi hasításos fazsindelyek. A hasított zsindelyek alapvetően sokkal kevesebb utókezelést igényelnek, itt a farostok nem sérülnek, viszont sokkal időigényesebb az előállításuk, emiatt sokkal drágábbak is. A másik fajta a fűrészelt, itt különféle ipari gépekkel dolgozzák fel az előkészített fát.

Példa egy régi egymásba nútolt fedésre forrás wikipédia

Hogyan csináljuk Mi, avagy mire kell, figyeljünk a tartós fazsindelyezés készítésekor?

A Mi Cégünk kezdetek óta a pala jellegű, fűrészelt zsindelyeket használta. Kis kiegészítésként Mi a zsindelyek alját körívesre vágjuk, (Igen minden darabot, filagóriánként akár 1500 db) és az úgynevezett „hódfarkú” cserépfedés mintájára lőjük fel a helyére.

Itt fontos megjegyeznem több paramétert, ami nélkül nem működhetnénk!

A megfelelő anyag: Kizárólag légszáraz, a megfelelő állapotban lévő zsindelyt helyezünk fel. Nem lehet sem túl száraz, sem túl nedves. Az első esetben a zsindelyek túl agresszívan reagálnának a vízpárára, esőre. Ezáltal, mint egy szivacs rengeteg vizet szívna fel a fedés, felpúposodna!

 A második eset még a jobb verzió, itt az okozhat problémát, hogy esetleg túl gyorsan akarja leadni a fa a benne lévő nedvességet, ezáltal túl nagy a méretváltozás (> 1cm). A zsindelyünk elpattan, megreped.

Minőség-ellenőrzés: Kollégáim és a kialakított rendszer segítségével mindent megteszünk azért, hogy eleve elrepedt, megpattant zsindely ne kerüljön fel a filagóriákra. Ebben segít a 4-szeres ellenőrzés. Felsorolás szintjén: szabászat, zsindely készítés, „cserepelés”, mártás. Ezekben a munkafolyamatokban ellenőrizzük és ha kell, cseréljük a zsindelyeket. Így érjük el, hogy az általunk készített zsindelyezés megfelelő kezeléssel 1% körüli hibahatárral működik éveken keresztül.

Megfelelő technológia: Az sem mindegy hogyan, mivel rögzítjük a zsindelyeket. Erre itt külön nem térnék ki, ez maradjon „titkos, technikai részlet” !

Előkészített fazsindelyfedés Nálunk… festésre vár

Ezek után, amikor elkészül egy tetőelem, Mi alapozással kezeljük, megmártjuk. Ez egy lazúros alap pác, gombaölő használatával. Így szállítjuk, majd az ügyfeleink feladata az utókezelés, vizes bázisú fedőlazúrral. Minimum 2-3 rétegben az első hónapban, majd 2-3-4 évente felújító, megújító lazúrozás a tartós használat érdekében. Itt nagyon fontos mondat volt, ezért emeltem ki!

A fazsindelyes fedés által olyan élményt kapsz, annyira más lesz az eddigiekhez képest, hogy le sem cserélnéd másra…

Nyugodtan mondhatom, így záró mondatként, hogy hosszan és nyugodtan használható a fazsindely a megfelelő szaktudással (ez nekünk már 21 év tapasztalattal megvan) és a megfelelő karbantartással. Ez 2-3 évente 1 nap. Aki úgy érzi, hogy nincs annyi ideje a kertjére, az számolja ki, hogy egy évben mennyi időt tölt el fűnyírással…. meg fog lepődni, én is meglepődtem.

Köszönöm a figyelmet, várlak vissza jövő héten is!

Péter

Kérdésed van, tedd fel !!! Itt pedig követni tudsz minket
Facebookon vagy Instagramon !

Kerti bútorok és kiülők gyártásával és forgalmazásával foglalkozunk 1996 óta. Cégünk az ország egész területén vállal házhoz szállítást és összeszerelést. Ingyenes konzultációhoz keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken! Katt ide!