Fenyőfából kerti bútor?

Csak nyugodtan, viszont odafigyeléssel, ez a rövid válasz, a hosszú választ pedig itt olvashatod!

A fenyő, mint alapanyag mondhatjuk, hogy évezredek óta velünk van. Használjuk házaink építésénél, bútorainknál, fűtőanyagként és számos egyéb területen is.

Önmagában a fa emberemlékezet óta hasznos természeti kincsünk. Kis hazánkra korlátozódva a Kárpát – medencében mindig az adott régió legjellemzőbb anyagait használtuk a legtöbbet. Gondoljunk csak az alföldi vályog, agyag házakra, a hegyek között viszont inkább „kő”, szikla, vagy gerenda házakat építettek akár fazsindellyel fedve.

Azért nem akarom ilyen messziről indítani, de fontos megértenünk, hogy a fenyőtől való „félelem” egy rossz beidegződés, a modern kor hazugsága, amit helyre kell tennünk!

A feldolgozás során a fenyővel sokkal könnyebb dolgozni, nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre, ezért a keményfákhoz képest jóval olcsóbb is. A lucfenyő köbméter ára jelenleg 85 000 ft környékén mozog, míg a tölgy a 350 000 ft – ot is elérheti. Különleges esetben még feljebb kúszhat az ár.

Sokszor kapom kérdésként a kiállításokon, hogy vajon mennyit fog bírni a kerti bútorunk, vagy a filagóriánk. Félünk a fenyőfától, hiszen azt hallottuk valakitől, hogy a keményfa a menő, a puhafa semmire való. Ez így nem igaz. Az általunk gyártott filagóriák kis odafigyeléssel 15-20 évig szolgálhatják a kényelmünket.

Gyönyörű a nyelvünk. Pontosan leírja, hogy mire számítsunk egy adott anyagtól.

Mire gondolsz, ha azt mondom kemény? ridegség, nehéz, robusztus

És ha azt mondom puha? lágyság, rugalmasság, formázhatóság

Félreértés ne essék van, olyan helyzet, amikor én is azt tanácsolom, hogy nyúljunk kemény fához, robusztus, nehéz kerti garnitúrához. Példának tudom hozni a kerítések tartó oszlopait. Félig földbe ásva egy megfelelően előkezelt akácoszlop sokkal tovább bírja különösebb utókezelés nélkül, mint egy fenyőoszlop tenné. És ez így van rendjén…

De!  Ez olyan értelmetlen összevetés lenne, mintha azt mondanám, hogy egy Lamborghini versenyautót eresszünk össze egy szintén Lamborghini traktorral! Gyanítható, hogy a versenyautó legyorsulná a traktort, de szántani nem mennék vele… egy dolog viszont közös bennük.

Az olajcsere, e nélkül mindkettő megáll egy idő után.

Az általunk megálmodott filagóriák tetejét, a fazsindelyt például nem szabad keményfából elkészíteni, mert szinte azonnal tönkremenne, szétrepedne. Nem tudna mozogni, reagálni a környezet változásaira. Míg a fenyőben lévő gyanta alkalmassá teszi azt az akár pár milliméteres alakváltozásra is. Gondoljunk csak bele mi történik a szaletlinkel egy év során … akár -20 és + 40 oC  között is ingadozhat a hőmérséklet! Jöhet eső, hó, napsütés.

És itt jön a lényeg:

A kerti bútorunk, kiülőnk anyaga a funkciótól, elhelyezkedéstől, használattól jelentősen függ!

Ez egy tételmondat! És egyből jön a második is!

Az élettartamot jelentősen befolyásolja a megfelelő utókezelés, karbantartás!

Tehát tudnod kell, hogy mire, hogyan használd a kerti bútorodat és hogyan kell karbantartani például télen. Ha most még nem áll össze a kép a fejedben, semmi baj, hiszen ezért vagyunk.

Kérdezz bátran személyesen engem Nyárfádi Péter ( +36 70 63 33 326) vagy minket a szombatibutor@gmail.com címen.

Ennek a posztnak nem az a célja, hogy mindent leírjak a filagóriák és a kerti garnitúráink karbantartásáról, itt csak a gondolatot akartam elültetni a fejedben, hogy rá láss a helyzetre más szemszögből is. Ha hasznosnak találod a cikkünk, kérlek jelezz vissza egy megosztással, lájkkal, hogy tudjuk van értelme beindítani az emberekben a gondolatokat, még ha ez ma nem is divat.

Köszönöm, hogy itt voltál, várunk vissza!

Kérdésed van, tedd fel !!! Itt pedig követni tudsz minket
Facebookon vagy Instagramon !

Kerti bútorok és kiülők gyártásával és forgalmazásával foglalkozunk 1996 óta. Cégünk az ország egész területén vállal házhoz szállítást és összeszerelést. Ingyenes konzultációhoz keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken! Katt ide!