Ahogy az előző cikkemben ígértem, most a festéssel, felületkezeléssel foglalkozunk!

Milyen most a pavilonod, bútorod kezelése?

Mielőtt nekikezdünk mivel kezeld a garnitúrád, tudnod kell, hogy mivel kezeltük Mi. Hiszen ez fontos a későbbi tartós használathoz, nem kenhetsz rá bármit. Előfordult már, hogy volt probléma a tetőfedéssel, ezeknek a hibáknak a jelentős része a nem megfelelő festékválasztásból eredt! Bizonyos festékboltokban kapható, akár drágább festékeket használtok, de a gyártói előírást nem tartjátok be, ez hiba! De azért nem végzetes, van megoldás erre is 😀

Alapkezelés a pavilonon!

Hacsak nem kérted külön felületkezeléssel a filagóriádat, akkor 99%, hogy alapkezelt pavilonod van. Ez azt jelenti, hogy vizes bázisú speciális lazúros keverékbe mártottuk a filagóriád elemeit. Minden részegységet! Viszont ez még így nem időtálló. Az összeszerelés után maximum három héten belül szintén vizes bázisú vastaglazúrral, vagy fedőlazúrral (ez még jobb) kezelned kell a pavilon tetejének külső oldalát! Magyarul a zsindelyek külső felét! A cél az, hogy egy vízlepergető, UV-álló réteget hozzunk létre, ami ellenáll az időjárás körülményeinek. A vékony lazúr ide nem elég!

Tipp: Első körben azt javaslom, hogy legalább 2-3 rétegben kezeld a filagória tetejét, ez a tartós használat alappillére!

A keretekre, illetve a tetőszerkezet belső oldalára elég akár egy olcsóbb, szintén csakis vizes bázisú vékony lazúr is. Nem teszel rosszat vele, ha ide is vastaglazúrt használsz, csak költséghatékonyság miatt írtam, hogyha spórolsz, akkor itt egy kicsit lehet.

Felületkezelés a garnitúráinkon

Itt is tartom a 99% – ot, csak a másik irányba 😀

Szóval, ha csak nem tértél el a standard rendeléstől, akkor jó eséllyel legalább 3-4 évig, tető alatti használat esetén talán sosem kell kezelned a kerti bútorodat, amit tőlünk vásároltál! 2-3 rétegben mártásos technológiánknak köszönhetően egy tartós, UV – és időtálló felületet tudunk kialakítani a bútor felületén.

Tipp: Javaslom, hogy télen, amikor nem használod a kerti bútor garnitúrád, akkor tedd el egy védett helyre, így sokkal tovább megőrizheted a jelenlegi állapotát!

OK, de mit tegyek, ha már újra kell fessek valamit?

Igen itt jön a lényeg. Az általunk készített termékeket mindig vizes bázisú lazúrral lehet utókezelni. Ez lehet vékony-, vastag- illetve fedőlazúr a terméktől függően! Ahogyan feljebb leírtam.

Tipp: Több mint 10 éve használunk egy speciális magyar festéket a termékeinken, ebből kérésre küldeni is tudunk! Ez a tökéletes megoldás.

Nem zárkózunk el azonban más anyagoktól sem, az a fontos számunkra, hogy Te elégedett legyél.

Ha úgy látod időszerű a felületkezelés, akkor ezt a „műveleti sorrendet” követned kell:

1; A felület megtisztítása

A portól, szennyeződésektől meg kell tisztítanod a kezelendő felületet! Tehát áttörlöd a kerti bútorodat, a pavilonodról lekaparod a madárürüléket, faleveleket, egyéb szennyeződéseket.

2; A festék bekavarása

Vizes bázisú festéket használsz, tehát vízzel hígítható az anyag. A keverési arány a páratartalomtól, a hőmérséklettől függ. Az általunk ajánlott lazúrnál ez 10 és 30 százalék közötti víz hozzáadását jelenti.

3; Ecsettel, hengerrel, fújva?

Igen, a keverési aránynál figyelembe kell venned, hogy fogod felvinni a festéket. Én az ecsetet ajánlom, de nyugodtan választhatsz más felhordást is, pl a ha kompresszoros megoldással fújod a festéket, akkor sokkal hígabbá kell tedd, így nem elég az egy réteg felújító ecsetelés, legalább 2-3 rétegre lesz szükséged!

Tipp: Rétegenként várd meg, míg teljesen megszárad a felület. Általános szabály, hogy 8 Celsius fok alatt nem használunk lazúrt.

A keverésnél soha nem keverjük be az egész festéket! Egy külön edénybe, vödörbe festéket teszünk, és ehhez öntünk vizet. Csak annyit, amennyi feltétlenül kell ahhoz, hogy tudjuk használni! Ha elfogyott újra keverünk!

4; Biztonságos festés

Ha előcsiszolod a felületet, vigyázz magadra, mindig figyelj oda a megfelelő óvintézkedésekre! A tető festésénél a megfelelő öltözködésre!  Nem, papucsban nem mászunk létrára 😀

5; Takarítás

A munka végeztével mindent elmosunk, eltakarítunk, a megmaradt festéket lezárva, fagytól védett helyen tárold!

Ha ezt 2-3-4 évente megteszed, garantáltan sokáig használni fogod a kerti pavilonod, kerti bútorodat!

Azért írok ilyen tág határt, mert minden kert más, minden terület más. Biztosan érted a különbséget: egy alföldi pusztán folyamatos napsütéses helyen lévő pavilont sokkal sűrűbben kell festeni, mint egy védett árnyékos területen elhelyezett pavilont.

Remélem segített az írásom, sok sikert a festéshez, ha érdekel az általunk használt anyag, keress bátran, vagy ha csak kérdeznél, azt is lehet!

Szép napot, szia

 

Frissítés:

Csatolok egy videót a saját pavilonom felújító festéséről, fogadd szeretettel!

Kerti bútorok és kiülők gyártásával és forgalmazásával foglalkozunk 1996 óta. Cégünk az ország egész területén vállal házhoz szállítást és összeszerelést. Ingyenes konzultációhoz keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken! Katt ide!

Kérdésed van, tedd fel !!! Itt pedig követni tudsz minket
Facebookon vagy Instagramon !