Eljött a március, itt az ideje, hogy az évszakok változásaira épülő „sorozatunk” második része is elkészüljön, hiszen fontos tennivaló várnak ránk a kertben, a ház körül. Ahogyan a téliesítéssel is foglalkoztunk, most itt az ideje, hogy elmondjam nektek, mit is érdemes elvégeznünk a tavaszi időszakban.

Tehát nézzük sorban a kerti garnitúráktól, nyugágyaktól, egészen a filagóriák körüli teendőkig.

Kerti bútorokkal kapcsolatos feladataink.

Attól függően, hogy hogyan és mikor raktad el télre a bútorodat, most három fontos dolgot ajánlok Neked.

Az első nem biztos, hogy érint mindenkit, erre a sokéves garnitúráknál lehet szükség. Tehát az első lépés a festés. Ha úgy látod ideje lenne átkenni a bútort, mert már nem olyan a felülete mint amilyennek szeretnéd, akkor nyugodtan kend át. Halkan jegyzem meg, hogy a jövő heti cikk teljes egészében a festésről fog szólni, tehát itt nem mennék bele mélyebben.

A második lépés, amire szükség lehet a felület megtisztítása. Természetesen csak akkor, ha nem kellett lefestened a garnitúrád :-). A téli időszakban beporosodhat, piszkos lehet, mint például a saját székeim, amiket én csak a befóliázott filagóriánkban tároltam minden egyéb „óvintézkedés” nélkül. Nedves ruhával áttörlöm, majd nagyon enyhén étolaj ruhával is áttörölgetem, ettől visszakapja a fényét. Hallottam már ügyféltől, hogy Ő méhviasszal „kezeli” a felületet, és nagyon meg van vele elégedve.

A harmadik feladat ami Ránk vár, igaz utolsó a sorban, de talán a legfontosabb! Minden csavart át kell húznunk, ellenőriznünk kell. Nem szabad lötyögő, könnyen nyíló foteleket, padokat használni, mert a furatokat tágítjuk a fában, ezáltal eltörhet a székünk! Örök érvényű szabály, amennyiben a háttámla felső részénél megfogjuk az összecsukott fotelt, és enyhe rázásra az önmagától kinyílik, akkor mindenképpen húzzuk meg a csavarokat. Ehhez 10-es villáskulcsra lesz szükséged a foteloknál.  A lötyögős padoknál, asztaloknál pedig 13-as villáskulcs a megoldás.

Tipp: A csavarokat egész évben 2-3 alkalommal ellenőrizzük le! A hosszútávú, tartós használat alapfeltétele!

A kerti pavilonokkal kapcsolatos feladataink!

Itt is szerteágazó lehet a teendők köre. Megemlíteném a csavarok ellenőrzését, áthúzását. A pavilon stabilitását jó ideig, akár évekig nem befolyásolja, ha nem figyelsz kellően a csavarokra, én mégis elengedhetetlennek tartom. Példa: Ha bent állsz a pavilonban, nézz „bele egy oszloppárba! Tehát kifelé a filagóriából. Ha átvilágít a kinti fény a két oszlop között, akkor meg kell húzni a csavarokat. Itt is 13-as kulcsra lesz szükséged.

Tipp: Ne hagyd ki a tetőelemek csavarjait sem, sokan csak a tartóoszlopokkal foglalkoznak!

További feladatunk még a rögzítések ellenőrzése, tehát a filagória talajjal való kapcsolatát szintén érdemes átnézni tavasszal. Ez nem szükségszerű, de ha meg akarod növelni az élettartamát a kiülődnek, akkor érdemes figyelmet fordítani erre a részletre. Áthúzzuk a csavarokat, ellenőrizzük a gumis szigetelést, amennyiben tettél az oszlopok alá!

Tipp: Érdemes gumilemezt, gumidarabot, akár egy szétvágott fürdőszobai gumiszőnyeg-darabot berakni az oszlopok és a talaj közé. Ezáltal, a fa nem szívja fel a vizet, leszigeteled. Jót teszel magadnak ezzel is hosszútávon.

 A legfontosabb szintén a festés. Több módon juthatsz hozzá a termékeinkhez, de szinte biztos (99%), hogy le kellett festened legkésőbb az összeállítás után maximum 3 héten belül. MINDIG VIZES BÁZISÚ FESTÉKET HASZNÁLJ! A tetőre vastag-, vagy fedőlazúrt, a keretekre elég a vékonylazúr. Ezek után helyszín, időjárás, és GAZDA függő a festés gyakorisága.

3 réteg vizes fedőlazúr után ilyen vízlepergető réteget kapsz!

Nézzük sorban a teendőket:

Egy naposabb, nyílt területen lévő pavilont sűrűbben, előfordulhat, hogy 2-3 év után újra kell festeni, míg egy árnyékosabb, fák által védett területen lévő filagóriánál ez évekkel kitolódhat.

Az időjárás szintén befolyásolja, azt , milyen gyakran kell foglalkozz a felületkezeléssel! Eső, hó, erős napsütés, mind a festéket „eszi” már ha van a fán, ha nincs, akkor elkezd a fával „játszani”. Ne hagyd!

És itt jön a harmadik, Te. Ha odafigyelsz, rendszeresen kezeled a felületet, akkor minden rendben lesz, de ha elhanyagolod, akkor csökkented az élettartamát!

 Illetve, rengetegszer tapasztalom sajnos, hogy nem Ránk hallgatsz, aki a terméket gyártotta, hanem egy ismerősre, egy szomszédra, egy festékboltosra. Nem akarlak megbántani, de mit gondolsz, miért írjuk le, hogy mivel kell lekenni a pavilont? Azért mert az való rá.

Habár jóhiszemű tanácsokat kapsz, kérlek, azt fogadd meg amit Mi írunk. Csak Magadnak teszel vele jót!

Mi ismerjük a filagóriáinkat, a festékboltos kiváló szakember, de valószínűleg még soha nem látta a terméket élőben, csak azt tudja mit „szoktak vinni”… a szomszéd csak azt tudja elmondani, hogy Ő mivel kente le a saját teraszának oszlopait, vagy a kerítését. De az nem a Szombati és Társa Kft által gyártott filagória volt. Nem ugyanazt az alapozást kapta, nem olyan a fazsindelyes fedése.. stb, stb, stb. Ezért kérlek hallgass ránk, mert csak így tudunk segíteni neked, abban, hogy sokáig élvezhesd a kiülőnk előnyeit.

Még egy dolgot kihagytam a felsorolásból, természetesen, ha le volt takarva télre a filagóriád, lassan kicsomagolhatod. itt jegyezném meg, hogy már oldal ponyvát is tudsz rendelni tőlünk, amely tartósan garantálja, hogy rosszabb időben, vagy esetleg ősszel, télen, kora tavasszal is tudod majd használni a pavilont, kiülhetsz sütni egy kis grillhúst, és egy gázmelegítővel élvezhetően „ fel tudod fűteni” a filagóriát. Keress ezzel kapcsolatban is bizalommal minket.

Ha érdekel, hívj: + 36 70 63 33 326 Nyárfádi Péter

Jövő héten a festéssel kapcsolatos tudnivalókat részletezem, várlak vissza.

Szép, mosolygós napot

Péter

Kérdésed van, tedd fel !!! Itt pedig követni tudsz minket
Facebookon vagy Instagramon !

Kerti bútorok és kiülők gyártásával és forgalmazásával foglalkozunk 1996 óta. Cégünk az ország egész területén vállal házhoz szállítást és összeszerelést. Ingyenes konzultációhoz keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken! Katt ide!