Most a zsindelyek cseréjéről lesz szó!

Megrepedt egy zsindely, mit tegyek?

Ha megrepedt zsindelyt találunk, több lehetőségünk van. A zsindely elhelyezkedésétől kezdve, a repedés helyén keresztül több tényező is befolyásolja, hogyan is kezdjünk neki.

Mikor nem kell feltétlenül cserélni a fazsindelyt?

Ha olyan helyen van, ahonnan befelé nem tud folyni a víz, tehát akár az ereszvonalon, vagy éppen a csúcs környékén ahol akár hármas fedés is létrejöhet nem kell feltétlenül kicserélni! Illetve, ha a repedt zsindely nem a közepén repedt el, hanem valamelyik széle felé, akkor egy esőzéskor nem ázik be a pavilon, hiszen az alatta lévő sor ugyanúgy betakar, és nem engedi át a vizet!

Hogyan javítsak fazsindelyt csere nélkül?

A legegyszerűbb, ha kinyomod festhető szilikonnal, majd átkened ugyanolyan színnel, mint a tető többi része! De csak olyankor javaslom, amikor nem középen van elrepedve a zsindely, vagy nem túl széles a repedés! Körülbelül 5 mm felett ajánlatos kicserélni a hibás darabot!

A zsindelycsere folyamata

Nem nehéz, de azért türelem kell a zsindelyek cseréléséhez! Mindenki megnyugtatására, nem kell sort leszedni, tető elemet lebontani, ízekre szedni a filagóriát! Csak a hibás, repedt darabot cseréljük, egy zsindely kicserélése avatatlan kezeknek maximum 10 perc, és a legózás egyszerűségével vetekszik!

Szükséges szerszámok:

Nagyobb lapos csavarhúzó, vagy hozzá hasonló lapos fém „eszköz” – Kalapács – Kis szegek, (zsindelyenként 2-4) – „Kiütő” – Ez lehet egy régebbi zsindelydarab, vagy egy tompa végű maximum 10 mm vastag 20-30 cm hosszú 5-15 cm széles laposvas. Fadarab, bármi – Létra – Türelem

Először kívülről meg kell lazítani a repedt zsindelyt, ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a lapos csavarhúzóval óvatosan, hogy a többi zsindelyt véletlenül se repesszük meg, aláfeszítünk. A repedtnek, és a fölötte lévő 2 „egészséges” zsindelynek is!

Ezután belül a kiütővel és a kalapáccsal szó szerint kiverjük, kiütjük a repedt zsindelyt. Ha nehezen megy a csavarhúzót beleütve a zsindelybe, akár több kisebb darabra is elpattinthatjuk. Így könnyebb dolgunk lesz!

Nem kell félni a dologtól, ha a kiütőt jól megtámasztjuk a repedt zsindely végéhez, a cserépléc fölé, akkor a tető dőlésszögével párhuzamosan „kvázi srégen lefelé” ki kell jönnie a hibás darabnak.

Innen jön a könnyebb rész, egy új zsindelyt kívülről beillesztünk a régi helyére, és óvatosan felütögetjük. Nem kell feltétlenül kivenni a kapcsokat, amik tartották a régi zsindelyt, ha szépen feljött, akkor akár vissza is üthetjük, vagy csak hagyjuk benne a helyén is a felfelé ütött új zsindely elhajlítja.

Kettő, maximum négy apró szeggel a külső oldalról a cseréplécekhez rögzítjük az új zsindelyt, lefestjük és kész is vagyunk!

Tipp: Ha a pavilon festésekor az általunk otthagyott pótzsindelyek „csúnyább” oldalát szintén lefested ugyan azzal a festékkel, mint a pavilon tetejét, akkor szinte észrevehetetlen lesz a javítás!

Ha bármikor elfogyna a javító zsindely, kérlek szólj, és állunk rendelkezésedre!

Íme a leírtak videós formában:

Kérdésed van, tedd fel !!! Itt pedig követni tudsz minket
Facebookon vagy Instagramon !

Kerti bútorok és kiülők gyártásával és forgalmazásával foglalkozunk 1996 óta. Cégünk az ország egész területén vállal házhoz szállítást és összeszerelést. Ingyenes konzultációhoz keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken! Katt ide!