Milyen burkolatot tegyünk a pavilonunk alá?

Ez egy hiánypótló cikk lesz, ugyanis rengetegszer kérdezitek, kértek tanácsot, hogy mit is érdemes, vagy mit kellene tenni a kerti pavilon alá? Milyen burkolat a megfelelő, könnyen elkészíthető, megfizethető? Ezeknek járunk most utána!

Nem fogom csoportosítani semmilyen szempont alapján sem a burkolatokat, mert mindig lenne egy újabb, esetleg jobb nézőpont, amely alapján kezdhetném elölről az egész munkát. Úgy döntöttem, hogy szépen sorban leírok párat a teljesség igénye nélkül, azok közül amivel már találkoztam az elmúlt közel 10 évben és leírom a tapasztalataimat ezekkel kapcsolatban.

Kezdjünk is hozzá:

Ha most állsz kerti pavilon építés, vásárlás előtt millió és egy lehetőséged van. Mindnek megvan a maga előnye, hátránya, „rajongó tábora” és az ellenzői is. Emberekként különbözőek vagyunk és különbözőképpen is gondolkozunk, mások az igényeink, és ez így van jól. Itt most az én véleményemet olvashatjátok, használjátok fel!

Ami adja magát a kerti filagóriád alá: A fa padozat

Kérésre elkészítjük mi is, láttam már előre tökéletesen legyártott, megtervezett és kivitelezett megoldást is, én mégsem ajánlom teljes szívvel. A padozat egyik legnagyobb hátránya, hogy sok előkészülettel jár és bizony később is törődni kell vele.

A fa padozat elég jól néz ki

Nem ajánlott egyszerűen lehelyezni a talajra, mert a fa egy pár év alatt folyamatosan kitéve a földből felszivárgó nedvességnek, bizony hamar elrohad. A legjobb megoldás, előkészített különböző szemcsemérettel rétegzett kavicsterítés, ami elősegíti a nedvesség elszivárgását, majd erre egy alap gerendázat megfelelő kezeléssel. Végül maga a padozat. A kezelés akár évente történhet, hiszen ahogyan járunk rajta, húzzuk a fotelokat, padokat, asztalt a padozaton a felső réteget folyamatosan fel-fel sértjük. Ezt javítanunk kell. Szuper a padozat , de csak így , rendesen elkészítve!

A legtöbbször ezt rakjátok a pavilon alá: Beton

Bár nem vezetek külön statisztikát a különféle megoldásokról, de a beton biztosan benne van az első kettőben! A legegyszerűbb megoldás, jön a mester, vagy Te is megcsinálhatod otthon. A kiválasztott területet „bezsaluzod”, beöntöd, vasalással, dilatációval, ha kell. És kész. Fontos, hogy a mi filagóriáinknak nem szükséges előre a lefogató füleket lerögzíteni, az egyedi formatervezés miatt az nagyon nehéz lenne, utólag tökéletes ezeket lefúrni.

Kiegészítés: A betont fel lehet dobni, láttam műfüves, kültéri fagyálló burkolólappal burkolt helyet is. Mindkét megoldás szebbé teszi a sima felületet:

Térkő a kerti kiülő alá az egyik legideálisabb megoldás:

Bármilyen fajta, méretű térkő, ide veszem a járda lapot is, mind a sima, mind a gyöngykavicsos fajtában megfelelő a filagóriád alá. Szakszerűen lerakva, évekig, évtizedekig is kiszolgálnak majd különösebb karbantartási igény nélkül. Említhetem itt még akár a bontott téglát is, ha a fagy nem kezdi ki, jó megoldás.

Azért támogatom, mert változunk, változnak az igényeink kertet is rendezhetünk akár 10 éven belül is. Az általunk gyártott filagóriák bonthatóak, újra szerelhetőek, miért ne lenne ilyen a burkolat is alá. A betont csak szétverni tudod, ezeket felszeded és lerakod újra , ha át akarod helyezni másik helyre.

Tipp: Rakhatsz, akár a térkőre, akár a betonra szigetelő gumi lemezt, ez gátolja a nedvesség felszívódását , felszivárgását az oszlopokba!

Mi van az én pavilonom alatt?

Akasztják a hóhért 🙂 Nos én járdalapozással akartam leburkolni a pavilon helyét, rendesen leszegőzve, alá dolgozva. Ám, mivel időhiányban voltam, és pontos dátumra kellett mindennek elkészülni ( a kislányunk keresztelőjére) ezért „ideiglenesen” – igen ez az a klasszikus , hogy mikor csinálod, már sejted, hogy ez így is marad – ástunk egy „tükröt” a talajba, geotextíliával kibéleltük, kisméretű téglával „leszegőztük” és mosott kaviccsal feltöltöttük. Körülbelül 6 cm mélységben. Bevallom férfiasan, aggódtam, hogy nem lesz jó. Az összecsukható székek vajon nem fognak e billegni a kavicsokon, vagy, hogy egyáltalán stabilan használható lesz-e … ilyen gondolataim voltak.

Tapasztalat: szuper lett, minden előzetes félelmem teljesen alaptalannak bizonyult, jól használható, nem nehéz rajta járni, plusz egy pont , hogy leköti a pici gyerekeket a kavicsok pakolgatása, persze figyelemmel kell kísérni a játékot, nehogy bekapják a köveket.

Mikorra legyen kész a kiülő alá a burkolat?

Alapvetően az a legjobb, ha pár nappal a szállítás időpontja előtt készen van a helye, de nincs veszve semmi akkor sem, ha nem végeztetek. A sajátos rendszernek köszönhetően a pavilonjainkat akár utólag is át lehet helyezni. Minden oszlophoz egy ember kell, egyszerre megemelni, majd pár méterre arrébb lehet rakni. A másik megoldás lehet, hogy egyesével aládolgozzuk az oszlopokat. Pl: egy 6 szögletű pavilon stabilan áll 5 „ lábán” is, egyet alátámasztunk a végleges burkolattal, majd haladunk a következőhöz.

Remélem segítettem, ha bármilyen kérdésed lenne, keress Minket!

Üdv, Péter

Kérdésed van, tedd fel !!! Itt pedig követni tudsz minket
Facebookon vagy Instagramon !

Kerti bútorok és kiülők gyártásával és forgalmazásával foglalkozunk 1996 óta. Cégünk az ország egész területén vállal házhoz szállítást és összeszerelést. Ingyenes konzultációhoz keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken! Katt ide!