Felmerül a kérdés, hogyan tudjuk megóvni kerti bútorunkat, filagóriánkat a hideg és a hó okozta károktól… íme a válasz!

A cikk októberben íródott, de csak most ( 2019.01.01) publikáltam!

„Közeleg a tél”

Igen lassan tényleg beköszönt az év leghidegebb időszaka. Ilyenkor bizonyos munkálatokat el kell végezzünk a kertben , a ház körül.

A kerti csapot elzárjuk, víztelenítünk, az ősz maradványaiként összegyűlt falevelet összeszedjük, téliesítjük kerti filagóriánkat.

Kerti pavilon téliesítése:

Alapvetően fontos elmondani, hogy ez a lépés nem szükséges, viszont hosszú távon megéri. Gondoljunk csak arra, hogy ha például csak 3 hónapig meg tudjuk védeni a pavilonunk tetejét az időjárás viszontagságaitól, azzal négy év alatt megnyertük az ötödik évet!

Fóliafal 🙂

Szóval vágjunk is bele:

Az első és legfontosabb a filagória fa részeinek teljes kezelése megfelelő festékkel.

A mi termékeinket csak és kizárólag vizes bázisú lazúrokkal szabad kezelni. A kiülők, szaletlik tetőszerkezetének külsejét – magyarul a fazsindelyeket VASTAG lazúrral , a kereteket, rácsozatot elég vékony lazúrral .

Ezt érdemes megtenni a hideg beköszönte előtt, hiszen a lazúrokat nem minden körülmények között tudjuk használni.

Tapasztalatin alapján nagyon párás időben nem ajánlatos belekezdeni a festésbe. A munkálatokat ne végezzük tűző napon, vagy túlságosan felmelegedett felületen. A gyors párolgás megnehezíti a festék terülését, nem leszünk képesek szép eredmény elérésére.. A túl alacsony hőmérsékletnél (+10 Cº alatt) a vizes bázisú termékek kötése, száradása vészesen csökken.

Tételezzük fel , hogy a megfelelő felületkezelést:

A; elvégeztük

Ebben az esetben nem muszáj, de megtehetjük, hogy téliesítünk..

B; nem végeztük el

Ebben az esetben KÖTELEZŐ más módszereket alkalmaznunk.

Röviden tömören takarjuk le egy fóliával a kerti pavilonunk tetejét! De nem mindegy , hogy ezt hogyan tesszük:

Mivel szaletlink, pavilonunk 99 % -ban fa anyagú. Ősszel, nedvesebb időszakban „vizet”, párát vesz fel a levegőből és ezt magában is tartja egész télen, ám ha megfelelő inger ( magasabb hőmérséklet) éri akkor ezt a felesleges nedvességet leadja. Itt jön a probléma. Nem szabad egy az egyben, “telibe”, tetőtől talpig lefóliázzuk hiszen ekkor a távozó nedvesség nem tud hová elpárologni és egy melegebb februári napon elkezd lepenészedni!..ugye ezt senki nem akarja?

Tehát a megoldás:

Vegyünk egy teljesen átlagos a filagóriánknak megfelelő méretű mezőgazdasági vagy takaró fóliát és takarjuk le a tetejét , de csak a tetejét. Az ereszhez legközelebbi részen kössük is le. Hagyjunk kb 40-50 cm-es üres részt majd ipari follpackkal ( 50cm széles tekercs ) tekerjük körbe . Alulról induljunk és fölfelé haladjunk. Ezzel a két lépéssel elérjük, hogy a filagórián lesz elegendő védelem, de szemmagasságban lesz egy „légrés” ahol levegőzni, párologtatni tud.

https://www.facebook.com/szombatibutor/videos/202266857361808/
Videón a kerti pavilon téliesítése…

Kötlség:

Ipari follpack kb 2500 Ft egy tekercs.

Mezőgazdasági , takarófólia 4500 Ft-tól mérettől függően.

A kerti garnitúráink semmilyen különleges téli bánásmódot nem igényelnek. Alapvetően ne hagyjuk a szabadban , hogy álljon rajta a hó. Tető alatt bátran tároljuk egy fóliával letakarva. A hideg nem árt a székeknek, sem az asztaloknak.

Még egy tipp:

Ha úgy ítéled meg, hogy túl sok a hó a pavilon tetején egy hosszabb léccel le tudod húzni . Így olvadáskor kevesebb hólé csorog le a tetőn. 🙂

Amennyiben tetszett a cikkünk, kérlek tégy róla , hogy másokhoz is eljusson!h

Kérdésed van, tedd fel !!! Itt pedig követni tudsz minket
Facebookon vagy Instagrammon !

Kerti bútorok és kiülők gyártásával és forgalmazásával foglalkozunk 1996 óta. Cégünk az ország egész területén vállal házhoz szállítást és összeszerelést. Ingyenes konzultációhoz keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken! Katt ide!